Oldal kiválasztása

Próbált már változtatni az életmódján, hogy segítsen a vérnyomásán, csakhogy úgy találta, hogy nem sokat segít? Néha az életmódbeli változtatások önmagukban nem olyan hatékonyak, mint vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel kombinálva.

Manapság sokféle vérnyomáscsökkentő gyógyszer létezik. Általában két különböző gyógyszert használnak, nem pedig csak egyet. Íme néhány a legfontosabb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek közül:

 

Alfa-blokkolók

Ez a gyógyszer csökkenti az erekhez érkező idegi impulzusokat, ami lehetővé teszi a vér könnyebb áramlását, így a vérnyomás csökken.

Alfa-béta-blokkolók

Ezek ugyanúgy működnek, mint az alfa-blokkolók, de lelassítják a szívverését. Ez azt jelenti, hogy kevesebb vér pumpálódik át az ereken, így csökken a vérnyomása.

Idegrendszeri gátlók

Ez a gyógyszer az idegimpulzusok szabályozásával ellazítja az ereket, így az erek tágabbak lesznek, és csökken a vérnyomás.

Béta-blokkolók

Ezek csökkentik a szívéhez és az erekhez érkező idegimpulzusokat, így szívverése csökken, miközben a vérnyomása csökken.

Vízhajtók

Ezeket “vízhajtóként” is ismert, nagyon gyakori gyógyszerek. Ezek a vízhajtók a vesében fejtik ki hatásukat, és a vízzel együtt minden felesleges nátriumot kiürítenek a szervezetből.

Vazodilatátorok

Ezek közvetlenül megnyitják az ereit azáltal, hogy ellazítják az érfalakban lévő izmokat, ami aztán a vérnyomás csökkenését okozza.

ACE-gátlók

Az ACE az “angiotenzin konvertáló enzim” rövidítése. Ezek a gátlók megakadályozzák az angiotenzin II nevű hormon képződését, ami általában az Ön érszűkületét okozza. Segítenek az ereknek ellazulni, aminek következtében csökken a vérnyomása.

Angiotenzin antagonisták

Ezek elzárják az ereit az angiotenzin II-től. Ha blokkolják ezeket az ereket, kitágulhatnak, így a vérnyomása csökken.

Kalciumcsatorna-blokkolók

Ezek megakadályozzák, hogy kalcium jusson be a szívizomsejtekbe és az erekbe, így csökken a vérnyomás.

 

 

A gyógyszerek szedésének alternatívája, ha lehetséges, néhány életmódbeli szokás betartása. Például az egészséges táplálkozás segíthet a vérnyomás szabályozásában. Helyettesítsd a sót más fűszerekkel, és adj sok friss gyümölcsöt és zöldséget az étrendedhez.

Naponta legalább harminc perc testmozgást vagy testmozgást végezzen. Ez nem azt jelenti, hogy egyszerre kell harminc percet mozognia. Tíz perc itt-ott ugyanolyan hatékony.

Próbáld meg a stressz-szintedet a minimumon tartani. A magas stressz megemelheti a vérnyomást, ezért keressen valami olyat, ami ellazítja és segít a stresszoldásban. Tegye ezt mindig, amikor úgy érzi, hogy túlságosan stresszes.

Próbálja meg visszaszorítani a dohányzást és az alkoholfogyasztást. A teljes leszokás sokkal előnyösebb, de nem mindig könnyű. Ne feledje, hogy számos forrás és termék áll rendelkezésre, amelyek segítenek Önnek leszokni ezekről a szokásokról.

Néha ezek az életmódváltások önmagukban nem működnek. Lehet, hogy orvosa vérnyomáscsökkentő gyógyszert ír fel Önnek, ha nem kettőt. Csak beszéljen orvosával, hogy megtudja, mi lenne jobb Önnek és a vérnyomásának. Tegyen fel minden kérdést, és ha más gyógyszert is szed, mondja el orvosának. Bizonyos gyógyszerek, beleértve a szájon át szedhető fogamzásgátlókat és a megfázás elleni gyógyszereket, növelhetik a vérnyomását.