Oldal kiválasztása

Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek előnyeit – a külső és belső egészség szempontjából – nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ez még akkor is igaz, ha egy egészségesebb, ragyogó arcbőr eléréséről van szó, amint azt ez az 518 szavas cikk is tanúsítja. A táplálkozással foglalkozó szakemberek tanácsait idézve egy útmutatót tartalmaz, amely három gyakori antioxidáns tápanyagot, valamint a legjobb forrásokat tartalmazza.

Bár nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy az antioxidánsok megóvják a bőrt az öregedéstől, a szakértők egyetértenek abban, hogy képesek “elfogni” a szabad gyököket, és megvédhetnek minket bizonyos betegségektől. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek egészségesebb, ragyogóbb arcbőrt is biztosíthatnak számunkra.

Susan M. Kleiner, R.D., Ph.D., Seattle-i táplálkozási szakértő szerint az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása a legjobb. “Nincs helyettesítője annak, hogy a tápanyagokat az ételeken keresztül szerezzük be. A szervezet sokkal jobban felszívja és asszimilálja őket, mint táplálékkiegészítő formájában”.

Kleiner azt javasolja, hogy kövesse az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Élelmiszer-útmutató piramisát, és fogyasszon naponta három-öt adag zöldséget és 2-4 adag gyümölcsöt. Válasszon legalább egy citrusféléket, például egy narancsot, egy mandarint vagy egy grapefruitot a C-vitaminhoz. A béta-karotin bevitelének növelése érdekében fogyasszon naponta legalább két narancssárga vagy leveles zöld zöldséget.

 

Egyél helyesen a fiatalabb bőrért

Az egészséges táplálkozás egyenlő a fiatalabb bőr megjelenésével. Egy csésze narancslé és egy nyers sárgarépa elfogyasztása kétszer annyi C-vitamint és béta-karotint tartalmaz, mint az ajánlott étrendi mennyiség (RDA). Az E-vitamin RDA-ját nehezebb teljesíteni, különösen azok számára, akik alacsony zsírtartalmú étrendet folytatnak.

“Ne féljen hozzáadni néhány evőkanál olívaolajat az étrendjéhez, vagy enni néhány diót vagy magot” – tanácsolja Dr. Kleiner.

A következő iránymutatás alkalmazható a három leggyakoribb antioxidáns tápanyag, a C-vitamin, az E-vitamin és a béta-karotin RDA-ira vonatkozóan; jó forrásokat és azt, hogy miként lehet a legjobban maximalizálni mindegyik előnyeit.

C-vitamin: RDA legalább 60 mg. (1/2 csésze narancslé = 70 mg.) A citrusfélék, gyümölcslevek és a paradicsom jó C-vitamin-források. Egyél teljes gyümölcsöt a többlet rostért. Kerülje az üvegedényekben lévő gyümölcslevet és a hővel pasztőrözött gyümölcslevet. A fény és a hő tönkreteszi a C-vitamin egy részét.

E-vitamin: RDA 8 mg nőknek / 10 mg. férfiaknak (1 evőkanál repceolaj = 9 mg.) Jó források a diófélék, a magvak és ezek olajai, a zsíros halak, például a lazac, a makréla, a laposhal és a pisztráng, valamint a búzacsíra. A főzés során vaj vagy margarin helyett repce-, olíva- vagy más növényi olajat használjon.

Béta-karotin: nincs megállapított RDA. Dr. Kleiner szakértő azonban 5-6 mg-ot javasol. (Egy sárgarépa = 12 mg.) Jó források a narancssárga és sárga zöldségek, valamint a zöld leveles zöldségek, beleértve a brokkolit is. A burgonya chips vagy a pattogatott kukorica helyett esti uzsonnára tévézés közben válasszon előre csomagolt, mosott és hámozott bébi sárgarépát.

Ha úgy érzi, hogy önmagában diétával nem tudja betartani az RDA-t, mindenképpen vegyen be egy mindent az egyben antioxidáns vitamin-kiegészítőt naponta, de továbbra is ügyeljen a gazdag táplálékforrásokra.

 

Összefoglaló:

Mivel sok antioxidánsokat tartalmazó, vény nélkül kapható kozmetikum önmagában nem elegendő ahhoz, hogy teljesen hatásos legyen, a legjobb, ha „táplálja” a bőrt egy egészséges, antioxidánsokban gazdag étrenddel a fiatalabb bőr érdekében.

Megfelelő bőrápolással, egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással, megfelelő alvással és bőséges vízfogyasztással fittebb testet, jobb életminőséget, nagyobb állóképességet és ragyogó arcbőrt kaphat!